Colectiv

Sursa:

http://www.aliantamedicilor.org/2015/11/09/comunicat-pozitie-oficiala-alianta-medicilor/

Comunicat pozitie oficială Alianța Medicilor
November 9, 2015  

În ultima perioadă se discută intens despre ce trebuia și nu trebuia făcut în legătură cu victimele din incendiul de la Clubul Colectiv.
Asociația noastră, ca asociație care reprezintă interesele medicilor din România, protestează public față de modul în care este gestionată această criză. Dorim să spunem public că avem un deosebit repect pentru tot personalul medical care se ocupă direct de acești pacienți, care i-au îngrijit în ultimele zile.  Ei sunt eroii nenumiți în ciuda problemelor provocate de managerii sănătății românești.

Dorim să protestăm public față de liderii politici informali și formali care au creat  confuzie în rândul opiniei publice, oameni care nu au făcut altceva decât să stea în fața camerelor de filmat și au făcut lobby unor politicieni pentru beneficii vremelnice.

În primul rând noi ca stat nu avem condiții de a trata marii pacienți arși și nu am avut niciodată. Nu avem dotări, camere sterile, unități de arși. Nu suntem pregătiți cu personal și nu înțelegem de ce nu s-a detașat personal de la unitățile spitalicești din România pentru a suplini deficitul din București. Iar dacă ne cunoaștem acest deficit de ce nu s-a cerut ajutor din prima clipă din străinătate? Dotările nu se rezumă doar la materiale sanitare, e nevoie de condiții aseptice ridicate pe care, din păcate, nici un spital public din România nu le are.

Transferurile pacienților s-au facut doar la insistența ONG-urilor din România care au pus presiune pe Ministerul Sănătății și pe managementul spitalelor.  Nu a existat niciun fel de intenție din partea guvernanților de a transfera pacienții sau a cere ajutor. Aproape tot sprijinul a venit prin mobilizarea societății civile, a cetățenilor români din diaspora.

Faptul că pacienții au fost bine tratați, cât de bine s-a putut, e meritul personalului care a făcut eforturi supraomenești, fără dotări cu multe ore de muncă și care au început să fie epuizați.

Protestăm public  împotriva ministrului demisionar – Nicolae Banicioiu, Prof. dr. Ioan Lascăr, dr. Raed Arafat, Prof dr. Enescu Mircea Dan – care din motive necunoscute nouă au încercat să mușamalizeze situația reală si competența noastră ca țară.

Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului de Sănătate din România

UPDATE: Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical este un ONG constituit dintr-o mişcare spontană pe Facebook, la care au participat în jur de 30.000 de cadre medicale şi membrii ai societăţii civile din toată ţara. Acţiunile Alianţei Medicilor nu pot şi nu trebuie să fie reduse la un singur spital, în care lucrează unii dintre membrii fondatori, respectiv Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Alianţa Medicilor militează pentru o creştere a finanţării sistemului medical, împotriva managementului defectuos al sistemului medical si promovează eforturile deosebite, chiar eroice, ale corpului medical.

Update 2: Un ONG http://www.daruiesteviata.ro/noi-am-facut-tot-ce-se-poate-ministerul-stim-ca-nu/

*********

Sursa:

http://www.daruiesteviata.ro/noi-am-facut-tot-ce-se-poate-ministerul-stim-ca-nu/

Noi. Am făcut tot ce se poate? Ministerul? Știm că nu.

1. În 8 spitale de urgență din București, dintre care doar 2 de arși, au ajuns în aproximativ 2 ore peste 180 de victime; medicii s-au mobilizat, au lucrat extraordinar, au făcut imposibiliul ca să-i salveze… au lucrat 24 de ore fără oprire.

agerpres_3326585m

2. În timpul ăsta, România nu a stat în loc. Accidente, infarcturi, traume s-au întâmplat ca în orice altă zi și alte zeci de victime au ajuns în continuare la serviciile de urgență din aceste spitale… cineva a trebuit să-i preia și pe aceștia.

3. Între cele peste 180 de victime, mai mult de jumătate erau în stare critică, cu arsuri mari pe suprafața corpului și, și mai grav, cu arsuri ale căilor respiratorii și plamânilor. Oriunde în lumea asta, pacienții cu arsuri grave ale căilor respiratorii și plămânilor au șanse mici, poate foarte mici, dar au aceste mici șanse DOAR dacă secția în care au ajuns este dotată cu plămâni artificiali care să preia respirația pacientului. Căi respiratorii și plămâni arși înseamnă 100% infecții, iar fiecare respirație, pe cale naturală sau intubat, înseamnă aport de microbi, care în mod normal sunt inofensivi, dar care, într-o asemenea situație, creează risc maxim de sepsis. De asemenea, fără camere sterile, sau măcar de izolare, riscul de septicemie este major. Spunem cu certitudine că plămâni artificiali nu au existat în NICIUNUL dintre cele 8 spitale, iar camere de izolare, poate că există 2-3 la Spitalul de Arși și la Grigore Alexandrescu.

A fost adus un singur plămân artificial de la Timișoara, pentru o pacientă și doar pentru că aceasta a avut șansă să lucreze într-o companie căreia i-a păsat de ea! Ceilalți nenorocoși s-au stins… poate s-ar fi stins oricum, dar noi știm că pentru ei n-am făcut totul.

4. Medici, care nu tratează arși în mod obișnuit, s-au trezit puși în situația de a se ocupa de zeci de victime, zeci de ore la rând, pâna la epuizare, fără protocoale și fără dotările minime necesare. Ei au fost primii sacrificați, alături de pacienții lor.

5. Pe site-ul Ministerului Sănătății există «Ghidul pentru transferul imediat al pacienților în centre de arși » , asta ca să înțelegeți că ministerul știe că această patologie este una specială care nu se poate trata oriunde. La fel știau și managerii celor 8 spitale și marii profesori, specialiști în domeniu. Dar au ales să ne transmită informații ca în epoca raportării la hectar: Avem de toate! Nu ne lipsește nimic!

6. Nicio țară din lume nu ar putea face față unei asemena situații (poate doar SUA si Israel) fără a cere ajutor.

7. Ce s-a întâmplat la noi ? Ministrul Sanătății ne-a asigurat că tratăm aici ca în Germania, când în mod evident nu este adevărat. Nu avem camere de izolare, nu avem camere sterile cu mediu controlat, nu avem plămâni artificiali! Personalul nu poate asigura la nesfârșit gărzi interminabile pentru că intervine epuizarea. Ministerul nu a cerut ajutor în afara țării, când încă pacienții critici mai aveau o șansă (da, transportul reprezenta un risc major, dar fără camere sterile cu mediu controlat șansele lor au fost complet anulate), iar cei stabili ar fi putut fi transportați în siguranță. Nu a solicitat ajutor nici măcar la clinici din țară, specializate în tratarea marilor arși astfel încât să-i sprijine pe medicii de aici. A preferat să pună o presiune uriașă pe ei, epuizați deja după prima noapte și ziua ce a urmat. Pansarea unui pacient ars grav poate dura mult timp, mai ales că necesită anestezie totală, durerile fiind cumplite. Imaginați-vă că cele 8 spitale de urgență sunt de obicei suprasolicitate… nu vă închipuiți că medicii aceia, în mod normal nu au nimic de făcut și așteaptă o astfel de situație.

8. Orice țară ar fi cerut sprijin dacă ar fi avut dintr-o dată 180 de arși! Noi nu am făcut-o! Dintr-un orgoliu absurd, dintr-un interes meschin de imagine sau din cine știe ce motiv stupid.

NOI n-am făcut tot ce se poate pentru că NOI i-am lăsat să ne mintă, pentru că nu am cerut din prima zi să se facă mai mult! Am tăcut! Ne-am trezit când pentru unii a fost prea târziu.

9. Suntem sigure că atunci când lucrurile se vor liniști și medicii buni, devotatați, cei care au muncit pâna la epuizare, cei care ar fi putut să plece afară pe mii de euro au ales să rămână aici, sperând că într-o zi și aici va fi mai bine, vor vorbi public, vor spune prin ce au trecut, prin ce trec în fiecare zi, în ce condiții lucrează și cum dreptul de a salva vieți le este dat cu rația. Nu ne vor spune că sunt prost plătiți, nu e nevoie, o știm cu toții!

10. Până atunci noi nu avem dreptul să tăcem! Pentru că mâine se poate întâmpla din nou, pentru că mâine putem fi noi sau, și mai dureros, copiii noștri.

Tăcerea noastră este mai vinovată decât minciuna lor!

Vinovate de a nu fi făcut tot ce se poate,

Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu

P.S.: În timp ce scriam aceste rânduri, medicii din Alianța Medicilor au făcut deja publică opinia lor despre criza #Colectiv. Le mulțumim!